Tips om paddenstoelen te fotograferen

1. Geen soortenjager

Natuurlijk is het mooi om de gespikkelde champignonparasol of de zwartwordende cantharel op de foto te zetten maar het gaat bij fotografie niet zo zeer om het mooiste soort, maar de mooiste foto. Kijk dus naar het licht, de locatie en je compositie, dat kan ook bij de paddenstoel in de berm voor je huis.

2. Vies pak

Je foto’s maken de meeste indruk als je echt op de paddenstoel kruipt. Dat betekent vaak plat op de grond liggen. Vergeet dus niet een vuilniszak in je fototas te stoppen waar je op kunt liggen of trek oude kleding aan. Heb je het geluk van een camera met een kantelbaarscherm? Zet dan je camera op de grond, liveview aan en maak de foto terwijl jij hoog en droog zit.

3. Macro

Ben je onbekend met macrofotografie? Het paddenstoelenseizoen is de beste tijd om te leren. Het voordeel van een paddenstoel is namelijk dat hij niet wegvliegt of opspringt. Je kunt dus uren lang oefenen met scherpstellen, standpunt kiezen en belichting. De paddenstoel poseert als een geduldig en muisstil model.

4. Apparatuur

Nog een voordeel van paddenstoelen fotograferen, eigenlijk met elke apparatuur kun je mooie kiekjes maken. Met een compactcamera of telefooncamera kun je heel dichtbij scherpstellen. Jammer is dat je met deze camera’s niet heel veel scherptediepte krijgt door de kleine sensor. Wil je dat wel kom je al snel uit bij een systeem- of spiegelreflexcamera. Om die mooie wazige achtergrond te krijgen kun je het beste heel erg inzoomen en een groot diafragma gebruiken. Met een tussenringen of voorzetlenzen kun je dan nog dichterbij scherpstellen en je paddenstoel groter in beeld brengen. Heb je het voordeel van een macro-objectief, krijg je echt boterzachte plaatjes.

5. Licht

In het paddenstoelenseizoen hoef je niet perse voor dag en dauw op voor het mooiste licht. Natuurlijk hebben we in deze periode steeds minder daglicht wat betekent dat het gouden uur op steeds gunstigere tijden is. Ook kun je paddenstoelen fotograferen als het licht wat harder is. Neem dan een wit kartonnetje mee. Die kun je onder de paddenstoelen leggen als mini reflectiescherm. Zo licht je het donkere gedeelte onder de kap op. Ook een stukje bakpapier kan helpen. Die houd je boven de paddenstoel om het felle licht te filteren. Uiteraard is een klein reflectiescherm hier ook goed voor.

6. Scherpstellen

Soms is scherpstellen wat lastig. Een handige tip is scherpstellen via liveview. Door in te zoomen op je scherm (kan soms zelfs tot 10x) kun je heel nauwkeurig scherpstellen, op het kleinste puntje wat volgens jou scherp moet.

7. Groothoek.

Het wordt niet vaak gebruikt maar je kunt paddenstoelen ook fotograferen met de groothoeklens. Met de camera op de grond, vlakbij het onderwerp, laat je een paddenstoel wat meer in z’n natuurlijke omgeving zien. Kun je niet dicht genoeg scherpstellen om het onderwerp voldoende groot af te beelden, dan kun je met extension tubes of tussenringen de scherpstelafstand van de lens verkleinen.