Over de club

Een stukje van de prille geschiedenis.

Het collectief is begin 2014 ontstaan uit een groep amateurfotografen die al sinds 2008 in groepsverband bijeen waren onder de paraplu van de Stichting Welzijn Brummen. Maar de bijna 20 leden wilden zich verder ontplooien en kozen voor een collectief en ook voor een ander onderkomen dan dat van de SWB.
Nu komt het collectief eens in de veertien dagen op de donderdagavond bijeen in de gemeenschapsruimte van het seniorenappartementen complex De Molenhorst aan de Cortenoeverseweg in Brummen met als doel elkaar een platform te bieden om de kijk op fotografie te ontwikkelen en de kwaliteit van de gemaakte foto’s te toetsen en te verbeteren. Fotografencollectief IJsselstroom heeft daarnaast als doelstelling met elkaar op een gezellige, sociale manier foto’s te maken en over fotografie te discussiëren en zo anderen deelgenoot te maken van de kennis en zienswijze om zo tot een hoger niveau te komen.
Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is het niet. De avonden, soms misschien wat technisch, verlopen over het algemeen op een gezellige ontspannen wijze, waar ook ruimte is voor een grapje, en waar wederzijds respect altijd voorop blijft staan.

De werkwijze door een jaar heen.
Het fotografencollectief heeft het jaar opgeknipt in twee delen: een gedeelte voor de zomervakantie juli en augustus en een gedeelte na de zomervakantie tot de jaarwisseling.
IMG_3048
In overleg met de leden wordt er voor ieder gedeelte een programma door het bestuur samengesteld. De leden van het collectief hebben dus duidelijk inspraak over het hoe en wat er tijdens de clubavonden aan de orde komt. Onderwerpen als macro fotografie, sportfotografie, portretfotografie, scherpte diepte, compositie, het gebruik van filters, fotobewerking en noem verder het brede scala van fotografische onderwerpen maar op. Een vereiste om lid te zijn van Fotografencollectief IJsselstroom is dat men beschikt over een instructieboekje dan wel de basiskennis van de eigen camera, of dat nu een spiegelreflex of een systeemcamera is, maakt niet uit.

Uitstapjes.
Met enige regelmaat trekt het collectief er op uit. Zo maakte de groep al eens gezamenlijk foto’s in het Openluchtmuseum, Burgers Zoo, Station Arnhem, Zutphen/Doesburg bij avond, de remise van de stoomtreinen in Lieren. Maar ook experimenten met zeep en olie en buiten met brandend staalwol worden niet geschuwd.

De gemaakte foto’s .
Na de verschillende besproken onderwerpen of uitstapjes wordt er van de leden verwacht dat zij de eerst volgende bijeenkomst vijf foto’s laten zien waarbij zij het geleerde in de praktijk hebben gebracht.
De andere leden voorzien die foto’s die getoond worden via een beamer dan van commentaar dat altijd positief kritisch van toon is. En heb je een keertje, door wat voor oorzaak dan ook, geen foto’s kunnen maken, geen nood, dan kijk je gewoon wat je mede clubleden geschoten hebben.

Exposities
Het fotografencollectief heeft al een aantal tentoonstellingen achter de rug. In de Molenhorst in Brummen hangt permanent een wisselende collectie van het werk van het Fotografencollectief aan de muur.
Wilt u in uw bedrijf of stichting ook permanent of tijdelijk werk van het fotografencollectief aan de muur neemt u dan vrijblijvend contact op met het bestuur van het collectief.

Copyright
De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers. Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden. Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website dan dient u hierover met de maker in contact te treden. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van het Fotografencollectief.